zondag 17 december 2006

Twee keer woon-werk

Afgelopen week twee keer met de WAW op en neer geweest naar Amsterdam. Woensdag stond er nog een forse vlagerige wind en wederom had ik ruzie met het vizier, dat steeds door de wind werd opengeklapt. Toch maar eens proberen om middels een stuk klitteband het openwaaien tegen te gaan.
Daarnaast de binnenverlichting getest. Het led lampje dat bedoeld is om de fietscomputer uit te lichten blijkt echter toch wat te fel te branden en daarnaast is de hoek waronder het computertje hangt wat ongunstig. Voor de rest werkt het allemaal prima en middels een apart display kan ik de accuspanning en buitentemperatuur in de gaten houden.
Op de terugweg heb ik een route langs de buitenkant van Zuid-Oost verkend. Het was echter al volledig donker en in het gebied waar ik doorheen rijdt staat geen enkele lantaarnpaal. Spannend dus, maar het ging op een paar keer wat omrijden na allemaal prima.
Bij thuiskomst kon ik voor het eerst door de nieuwe extra brede poort, die dinsdag gereed is gekomen. Geen gezeul meer dus met de WAW door het huis..... Moeders ook weer blij. Nog wel even de accu getest en deze houdt het met gemak meer dan 5 uur achter elkaar vol. Eens per twee dagen opladen zou dus moeten volstaan. De accu van de BionX is echter een ander verhaal. Het oplaadproces wordt steeds vroegtijdig afgebroken. Met steeds opnieuw inschakelen van de lader heb ik de accu uiteindelijk wel vol gekregen, maar dat moet natuurlijk anders.
Woensdag ruim 64 km gereden, totaal met WAW 334 km.

Op vrijdag wederom in de WAW naar Amsterdam. Ja, als je met een velomobiel gaat, dan ga je niet MET de fiets naar je werk, maar IN de fiets. Ik had besloten eens cabrio te gaan rijden, omdat de temperatuur OK was en het droog zou blijven. Tja dat viel dus tegen, niet de regen, want die kwam inderdaad niet, maar wel de snelheid. Ik denk dat het zo'n 3-4 km/u scheelt of het kapje erop zit of niet. Omdat ik toch de snelheid wilde rijden die ik ondertussen gewend ben, viel het fietsen mij zwaar. In Amsterdam liep de tocht echter heel gesmeerd en daardoor kwam de rijtijd toch weer netjes rond de 63 minuten uit.
Op de terugweg heb ik de op woensdag uitgestippelde route weer gevolgd en omdat ik redelijk op tijd naar huis ging was het nu wat lichter dan op woensdag. Dat rijdt wel iets fijner. Onderweg natuurlijk weer de nodige bekijks en ook jeugd die me hardop zit uit te lachen. Op dat soort momenten denk ik maar aan het goeds dat de WAW brengt; de lachende gezichten van voorbijgangers die de WAW wel kunnen waarderen, het gemak waarmee je medefietsers voorbijknalt alsof ze stilstaan, of het voorbijrijden van automobilisten die in de file staan. Bij de brug over het Amsterdam-rijnkanaal bij Weesp heb ik even lekker tegen de pedalen geduwd en met 50 km/h op de teller vloog ik over het fietspad. Ik heb niet naar de reactie van de naast mij rijdende automobilist gekeken, maar die zal toch op zijn minst verbaasd zijn geweest over de trapauto die naast hem mee opreed.....
Vrijdag ruim 61 km gereden, totaal met WAW 395 km.

dinsdag 5 december 2006

Wederom woon-werk

Vandaag de tweede echte woon-werkrit gereden. Heen door via Zuid-Oost met een iets gewijzigde route t.o.v. vorige week. Ik kom dan echter langs een stoplicht dat alleen op groen springt als je op het knopje drukt (en dat laatste lukt niet echt met het dakje erop; misschien een lange stok meenemen!?) en daarnaast is het wegdek daar niet toppie. Verder zit er een onoverzichtelijke kruizing in dit parcours. Op zich ging de rit wel redelijk snel; een netto rijtijd van 62,5 minuut (iets boven de 28 gem) en een bruto tijd van net onder de 65 minuten.
Tijdens de terugrit regende het af en toe. Op zich leverde dit weinig problemen op, ook omdat het het eerste stuk nog licht was. Ik besloot dit keer langs de A2 te blijven rijden. Deze route rijdt ongeveer 3 kilometer om, maar is wel een stuk rustiger dan het traject door Zuid-Oost. Het gemiddelde kwam dan ook uit op 29 km/u. Wel had ik nog een probleempje onderweg, de doorgang werd op een gegeven moment versperd door een truck die de weg blokkeerde. Op een gewone fiets had ik er langs gekund, nu moest ik bijna 12 minuten wachten totdat ik weer vrij baan had. Gelukkig zat ik in de tussentijd warm en droog.
Wel heeft de regenervaring opgeleverd dat er iets moet gebeuren aan het buitenhouden van water. Met name via de openingen voor de voorwielophanging komen regelmatig behoorlijke hoeveelheden modderig  water binnen en ik heb het idee dat de ketting meer via deze bron vervuild dan het stukje open kettingloop onder de WAW. Morgen de machine maar eens grondig inspecteren en eens bekijken hoe e.e.a. is tegen te gaan (wellicht twee borstels met lange soepele haren?).
Vandaag 62 km gereden, totaal met WAW 269 km

zondag 3 december 2006

De eerste woon-werk rit!!

Vrijdag 1 december 2006 was het zover. 's Ochtends om kwart over zes ben ik in de WAW geklommen om de rit naar Amsterdam aan te vangen. Buiten was het een graad of 7, maar aangezien ik met kap ben gaan rijden volstond het om slecht een wielershirt te dragen. Er stond aardig wat wind, maar niet zodanig dat de WAW onrustig werd.
Gezien het vroege tijdstip was het erg rustig op de fietspaden. Geen probleem dus om lekker tempo te maken. Op sommige stukken 40 kilometer per uur! De laatste 9 kilometer gaan echt door de stad en de verwachting was al dat dit het gemiddelde (wat tot dan toe op ongeveer 30 km/u lag) omlaag zou trekken. Na 1 uur en 4 minuten fietsen had ik de net iets meer dan 30 kilometer erop zitten. Het uiteindelijke gemiddelde kwam op ruim 28 km/u uit. Op zich niet slecht, maar toch minder snel dan gehoopt. Maar dit was pas de eerste keer, dus wie weet hoe dit nog kan verbeteren...
Op het werk aangekomen trok de WAW veel bekijks bij de collega's. Zonder uitzondering werd er heel erg positief gereageerd op de snelle Belg.
Rond 16.20 ben ik de terugrit aangevangen. Dit keer met de kap op de neus, omdat ik me in de stad toch (nog) niet zo op mijn gemak voel met het dak erop. Ik was erg benieuwd hoe het rijden in de drukte zou gaan. Dit viel niet tegen. Her en der trok de WAW veel bekijks; de meeste mensen kijken je lachend na. Bij stoplichten tref je soms mensen die je net voorbij gereden bent. Een jongeman vroeg bij zo'n gelegenheid hoe dat "ding" vooruit ging. Nou gewoon trappen, joh! Ook mooi was de reactie van een oudere man die ik bij het stoplicht vlak voor het vondelpark trof. De beste man was in de veronderstelling dat hij door een onbemand karretje was ingehaald, maar constateerde tot zijn verbazing dat er wel degelijk een bestuurder aan boord zat. Schitterend toch?
De terugweg verliep verder prima. Alleen had ik een route met relatief veel stoplichten gekozen en daar waar ik op de gewone fiets nog weleens een rood lichtje negeer, blijf ik met de WAW netjes wachten. Op de totale rijtijd heeft dit natuurlijk een negatieve invloed (in totaal 5 minuten stikgestaan). Het gemiddelde (berekend over de momenten dat ik daadwerkelijk in beweging ben) kwam net onder de 28 uit. Naast het vele stoppen zal ook de tegenwind hieraan debet zijn geweest, al kun je in de WAW nauwelijks vertellen waar de wind vandaan komt. Je merkt er zeer weinig van.     
Het fijnste gevoel van de dag was het voorbij rijden van de dagelijkse file voor het stoplicht bij Driemond. Lekker met soms 38 km/h de rij langzaam rijdende auto's voorbij flitsen. Heerlijk!
Samenvattend kan ik stellen dat het rijden via deze route goed te doen is. Alleen is het jammer dat het gemiddelde in de stad sterk gedrukt wordt. Middels Google Earth heb ik inmiddels een route “over de Noord“ uitgestippelt, die mogelijk in de stad minder oponthoud geeft. Langs het Amsterdam Rijnkanaal naar Amsterdam, aldaar achter het Centraal Station langs en dan via het Westerpark en Bos en Lommer naar Garage West van het GVB op de Tooropstraat. Deze variant zou op 31 kilometer uitkomen. Wellicht dat deze route wel in een uur (of korter?) te doen is....
60 km gefietst, totaal met WAW 143 km.

Test woon-werk rit "over de Noord"

Vanochtend kom ik mij niet bedwingen en derhalve zat ik even over negenen reeds in de WAW. Doel was om het eerste deel van de woon-werk rit over de Noord te verkennen. Het stuk tot aan de Schellingwouderbrug. Er stond een harde vlagerige zuidwestenwind en er was regen op komst. Ideale omsctandigheden dus om de velomobiel tot zijn recht te laten komen.
Langs het fietspad langs het Amsterdam Rijnkanaal was het drukker dan gedacht. Het stikte er van de vissers die de elementen trotseerden in hun poging iets levends uit het kanaal naar boven te halen. Verder wat mensen die de hond aan het uitlaten waren. Blijkt toch dan de gemiddelde golden retriever met vrij veel gemak de 40 km/u op de klokken brengt.  
Bij de bovengenoemde brug begon het toch te kriebelen; laat ik nog een stukje de stad ingaan. Van het een komt het ander en uiteindelijk besloot ik om maar helemaal door te rijden tot het werk. Een van de lastigste stukjes die in dan langs moet is het stuk tussen Centraal Station en het Westerpark. Geen vrijliggend fietspad en uiteindelijk belande ik zelfs op een stukje weg (Haarlemmer Houttuinen) waar het rijden met een fiets op de rijbaan verboden is. Toen ik dit stukje weg opdraaide sloot er net een auto achter mij aa, die mij vanwege de aanwezige middenberm niet kon passeren. Ik besloot dan ook om ze niet te veel op te houden en duwde even stevig tegen de pedalen. 45 km/u was het resultaat. Bij het volgende stoplicht werd ik prompt vanaf de achterbank van de bewuste auto gefotografeerd!
Een ander lastig stuk blijkt het allerlaatste deel te zijn; vanaf omgeving Sloterdijk door Bos en Lommer. Vanwege de bouwperikelen aldaar waren wat stukken fietspad afgesloten waardoor ik een kant opgedongen werd die ik niet op wilde. Op een gewone fiets draai je dan even om, maar in een velomobiel is dit niet zo eenvoudig. Dus maar met een omweg proberen weer op het juiste spoor te geraken. Uiteindelijk bereikte ik na een nettorijtijd van 68,5 minuten min eindbestemming. De gereden afstand bleek 31,85 kilometer te zijn. Net geen 28 km/h gemiddeld. Qua tijd lijkt dezxe route dus geen voordeel te bieden, al waren de omstandigheden wel minder gunstig en moest ik vanwege onbekendheid met dit traject her en der rustig aan doen.
Ik besloot dezelfde weg terug te rijden, waarbij het wel de bedoeling was voor de twe lastige stukjes een alternatief te zoeken. Dit werkte niet echt (onder ander 3 keer even foutgereden) waardoor het stuk door de stad iets langer werd en bovendien enkele minuten langer duurde. Bij de Schellingwouderbrug ben ik nog even gestopt en aldaar werd ik aangesproken door een man die ik kort daarvoor redelijk hard had ingehaald. Wederom de vraag van hoe het kan dat dat ding zo hard gaat. Iedereen denkt dat de WAW door een motor wordt voortgestuwd, want iets dat er uitziet als een Batmobiel en ruwweg 3 bij 0,75, bij 0,9 meter meet, dan kan toch niet door trapkracht worden voortsgestuwd? Nou echt wel!
De man wilde nog graag weten waar je zo'n fiets in onderhoud doet en wat ie gekost had. Hij vertelede graag te fietsen, maar in de winter toch vaak verstek te laten gaan vanwege te bar (winter)weer. Ja, op zo'n moment is een velomobiel de uitkomst. Na elkaar gedag te hebben gezegd, stapte ik weer in en fietste hij al weg. Het begon ondertussen lichtjes te regenen en na een paar honderd meter flitste ik de man alweer voorbij met 35 km/h. Hij stond ondertussen op de pedalen te stampen om de schuine kopwind te doorklieven en hi kreeg daarbij de regendruppels vol in het gezicht......
De rest van de terugtocht verliep OK. Wel blijkt dat ik nog en oplossing moet zoeken voor het vizier. Dit waait onder invloed van de (rij)wind met enige regelmaat compleet open. Bijzonder irritant en gezien de regen werd ik min of meer gedwongen het vizier af en toe met de hand vast te houden. Dat betekent sturen met 1 hand en met een windkracht 5-6 van opzij zorgt dit ervoor dat de WAW af en toe wat slingert. De WAW blijft echter goed controleerbaar.
Wel vraag ik me af hoe het rijden in het donker in de regen zal gaan. Om regendruppels buiten te houden moet het vizier bijna helemaal omlaag en kijk je dus echt door het vizier dat op dat moment vergeven is van de druppels. Het zicht zal dan wel niet al te best zijn. Wellicht dat ik de druppels dan toch voor lief moet nemen.
Verder moet ik haast gaan maken met het maken van een afdakje in de tuin. Het laten uitdruipen van een modderige WAW op de houten vloer in het halletje, daar maak je geen vrienden mee....
Vandaag gefietst 64,4 km, totaal met WAW 207 km.

woensdag 29 november 2006

De WAW is klaar voor het echte werk

Vandaag ben ik wederom bezig geweest met wat veranderingen aan de voorwielophanging. De wielvlucht van het rechtervoorwiel en de voorwaardse positie van het linkervoorwiel zijn aangepast. Daarna natuurlijk weer uitlijnen.
's Avonds heb ik nog wat tijd besteed aan het aanbrengen van noodverlichting (voor het geval dat de verlichting er mee op zou houden). De batterijlampjes die voorheen dienst deden op de racefiets zijn nu binnen 5 minuten op de WAW te monteren.
Later op de avond ontving ik een mailtje van de vorige eigenaar van de WAW aangaande de BionX trapondersteuning. Na het aanpassen van wat instellingen kon ik het niet laten om weer even snel in de WAW te stappen om een proefritje te maken:
het licht naar links trekken van zondagavond is verdwenen. De WAW rijdt nu neutraal. Bij de BionX geldt (heel tegenstrijdig) dat hoe minder hard je zelf trapt, hoe meer de BionX bijplust. Ik trapte steeds zelf veel te hard, waardoor de BionX weinig tot niets deed. Ik vermoed dat het nu in de stad een genot wordt om met de WAW te rijden (bij het vele stop en go werk steeds in een lage versnelling heel rustig wegtrappen en de BionX doet meer dan de helft van het werk).
Tijdens het proefritje ook nog even flink tegen de pedalen aangeduwt om eens te zien wat voor snelheid dit zou opleveren; 45 km/h op de klok. Niet gek in je eentje in/op de fiets met slechts een windkracht 2 schuin van achteren. Op de doorgaande stukken is het wederom relatief eenvoudig om snelheden van zo rond de 35 km/h te rijden. 
Eindconclusie: de WAW is klaar voor het echte werk (net als ikzelf overigens); de dagelijkse rit van en naar Amsterdam West. Komende vrijdag gaat het gebeuren......

dinsdag 28 november 2006

Tweede testrit woon-werk

Zondagavond was het wederom tijd voor een testrit, opnieuw op het woon-werktraject. Ik heb de route tot over de helft (17 km) gereden. De WAW lijkt wat lichter te lopen dan voorheen. Het accelereren valt nog wat tegen, vooral ook omdat de BionX trapondersteuning weinig tot niets lijkt te doen.Eenmaal op snelheid gaat de WAW als de brandweer. Met de wind in de rug zijn snelheden net onder de 40 km/h frequent op de teller af te lezen en ook tegen de wind in is 32-33 km/h helemaal geen probleem (zie hiernaast in de Image Gallery de uitdraai van de rit). Onvoorstelbaar het gemak waarmee je zo hard kunt rijden. Zo knalde ik met dik boven de 35 over het fietpad door het nagenoeg verlaten winkelcentrum Amsterdamse Poort..... Uiteindelijk 34,2 kilometer gereden, met een gemiddelde van 31,2 km/h.
Zaken die nu nog aandacht behoeven is het lichtjes naar links trekken van de WAW (als je beide handen van de stuurknuppels afhaalt) en het onvoldoende assisteren van de BionX. Deze laatste heeft op deze manier geen zin en levert nu slechts extra gewicht op dat steeds opnieuw op gang gebracht moet worden. Ik zal de vorige eigenaar eens vragen naar zijn ervaringen.
Ondertussen ben ik ook de verlichting nog eens aan het testen. Ben erg benieuwd hoe lang er met 1 acculading gereden kan worden. Zondag heeft de verlichting ruim een uur gebrand, maandagavond heeft ie bij wijze van test 3 uur aangestaan en ook op dit moment verlicht de WAW de achtertuin. Ik vermoed dat de accu het wel een uurtje of vijf zal volhouden vooraleer de prik op is.
Ik hoop morgen toe te komen aan het nalopen van de wielafstellingen en antwoord te hebben aangaande de BionX. Dan kan ik donderdag of vrijdag daadwerkelijk voor het eerst met de WAW naar het werk. Dan ben ik direct verlost van die waardeloze files; vandaag op de terugweg 5 kwartier bezig geweest, met de WAW zou ik waarschijnlijk een kwartier eerder zijn thuisgeweest. Moet je nagaan.

maandag 20 november 2006

Testrit woon-werk traject

Vanmiddag heb ik mijn reguliere woonwerkrit naar Amsterdam tot ongeveer de helft heen en terug gereden. Op zich gaat dit perfect, echter er zitten wat slechte stukken in de fietspaden die de WAW doen kreunen en steunen. Nu moet de bolide een hoop kunnen hebben, maar af en toe dan krijgt de boel toch wel erg op z'n lazer.... Misschien dat deze beleving nog versterkt wordt door de herrie die in de WAW lekker doorgalmd. Mijn MP3 speler moet ik bijna op max. volume zetten om nog wat te kunnen horen.
Toch maar eens kijken of ik op het stuk door Amsterdam Zuid-Oost nog een andere route kan vinden waar het wegdek wat beter is. En anders zal ik me aan moeten leren niet elke brug of hobbel met ruim boven de 30 km/h te trotseren.
Uiteindelijk een kleine 30 km gefietst met wederom een gemiddelde van 29,5. Zaken die me opgevallen zijn, zijn onder andere de bevestiging van de accu voor de verlichting en de bevestiging van diverse kabelbundels (met klitteband). Verder wil ik de claxon vervangen door een bromfietsclaxon en zal er nog wat moeten gebeuren aan de tandkransjes van de achterderailleur. De stappen tussen de tandwielen ervaar ik als te groot en de afstelling van het mechaniek moet even nagekeken worden.
Naast werkzaamheden aan de fiets zelf zal er ook snel een eigen huisje voor de WAW moeten komen. Tijdelijk staat ie in de huiskamer gestald, maar dat moet natuurlijk veranderen. Van de week maar kijken of ik voor de eerste keer een woon-werk rit met de WAW kan maken. Lijkt me wel erg gaaf!

zondag 19 november 2006

WAW022 is van mij!!

Het is bijna een jaar lang stil geweest op deze blog. De stilte voor de storm zullen we maar zeggen, want op zaterdag 18 november ben ik de nieuwe eigenaar geworden van WAW 022. Deze WAW heeft vanaf juni in Belgie rondgereden en ondertussen een vierduizend kilometers afgelegd.
Na het aanpassen van de positie van het crankstel en het inkorten van de ketting, was het tijd voor de eerste testritjes.Na wat blokjes door het dorp (natuurlijk even bij de plaatselijke fietsenmaker langs om de bolide te showen) stond de teller op 23 km. 's Avonds was het tijd voor een testrit door het donker. Dat viel helemaal niet tegen; een rondje van 19 km met een gemiddelde snelheid van net geen 30 km/h. Dat belooft veel goeds....!


zaterdag 18 november 2006

De eerste aanpassingen

Vanavond heb ik een lijstje met gewenste aanpassingen op papier gezet. Deze wil ik eerst doorvoeren alvorens met de WAW de eerste woon-werk-rit te maken. Het gaat met name om het verhogen van de betrouwbaarheid van het electrisch systeem voor de verlichting van de WAW. Daartoe wil ik de stekkerverbinding tussen het centrale deel en de neus en het achterstuk uitvoeren in een waterdichte connector, daar waar er nu kroonsteentjes zitten. Verder zal de accu beter vastgezet moeten kunnen worden, want deze stuiterde gisteren diverse malen ondersteboven, waarbij 1 van de contacten losliet.
Verder verdienen de voorste kettingrollen aandacht (morgen maar even bij de Ligfietswinkel langs om te bekijken of deze vervangen moeten worden) en zal ik even naar de kabel van de achterderailleur moeten kijken. Ook moeten de kilkpedalen van mijn racefiets nog worden overgezet. Om goed aan de WAW te kunnen werken wil ik verder nog twee bokjes maken waar de fiets bovenop geplaatst kan worden. Na het weer in elkaar zitten nog een uitgebreide testrit en dan moet ie er helemaal klaar voor zijn. Ik hoop dat ik dit alles deze week nog red. Zo niet dan wordt het na het weekend dat ik er voor het eerst mee naar het werk ga.
Morgen op de bukfiets nog wel even een paar alternatieve routes uitproberen, opdat ik ook op dat vlak optimaal voorbereid ben......