vrijdag 20 maart 2009

Direct record op record

Is het nou toeval dat de zon steeds vaker schijnt sinds we de panelen in gebruik hebben genomen? Dat zal wel,  maar het is wel leuk om direct met record op record te beginnen. Vandaag was de eerste dag waarop de volle potentie van ons systeem zich toonde: de Sunny Beam toonde aan het eind van de dag een nagenoeg perfect klokvormig diagram. Om circa 7:30 ontwaakten de panelen uit hun (koude) slaap en na korte tijd begon het vermogen zich gestaag op te bouwen.Om 10:00 uur (toen lag het vermogen al boven de 1,5 kW) kwam er schijnbaar wat dunne bewolking over, waardoor het vermogen een half uurtje ietsjes achterbleef. Om half elf echter al boven de 2 kW. Tussen 12:00 en 14:00 werd vrijwel constant het topvermogen van circa 2,9 kW geleverd, waarna het vermogen zich vanaf die tijd weer langzaam ging afbouwen (om 16:00 uur nog 2,0 kW en vlak voor 18:00 uur nog 1 kW). Om 18:30 is het feest nagenoeg voorbij en kort daarna konden de panelen van hun welverdiende rust gaan genieten. Eindresultaat: 19,98 kWh. Voor morgen wordt wederom stralend weer voorspeld en als dan het ochtenddipje wegblijft dan wordt de 20kWh grens wellicht overschreden. Alles bij elkaar staat de teller na 9 volle dagen op 93,29 kWh die de Nuon minder gaat verdienen dit jaar (en die dus bij ons in de pocket blijven).

Tja, en is dat nu naar verwachting of niet? Waar moet je je aan spiegelen als beginnende zonnestroomproducent? In ieder geval matcht de opbrengst van de Sunny Beam goed met die van de brutoproductiemeter, die op dit moment 94 kWh langs heeft zien komen (die registreert dus zelfs ietsjes meer dan de Sunny Beam). Ik ga er derhalve vanuit dat de door de Sunny Beam gemeten opbrengst overeenkomt met de werkelijkheid.
Kijkend naar enkele conculega's die het SDE avontuur tot nu toe hebben volbracht (we zijn immers allemaal geregistreerde zonnestroomproducenten) moet je constateren dat sommigen het heel erg mooi voor elkaar hebben en je zelfs online tonen wat er in hun fabriek allemaal gebeurt. Zie bijvoorbeeld: http://home.hccnet.nl/deejee/, http://zon.wieggers.org/ en http://zon.ouweneel.org/ . Kijkend naar hun gegevens blijkt dat zaken als orientatie, dakhoek en eventuele beschaduwing een behoorlijke impact kunnen hebben op de uiteindelijke opbrengst. Naast onderling afwijkende bedrijfscondities kan het weer natuurlijk ook een grote invloed hebben. Maar vandaag (de dag overigens dat de lente begon) was een perfecte dag om de genoemde installaties eens te vergelijken met de onze, want geheel Nederland was vrijwel de gehele dag onbewolkt. Dan is te zien hoe veel mazzel wij hebben met ons dak.
Binnen de familie lopen er nu elke dag weddenschappen over hoe hoog de dagproductie zal gaan uitvallen en er kan ondertussen ook ingezet worden op de maximale dagproductie in de loop van het verdere jaar. Zal het mogelijk zijn om meer dan 25 kWh op 1 dag te scoren??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten