zaterdag 28 juni 2008

Lekker bezig

De vakantie is voor ons gezinnetje ondertussen aangebroken. Dit betekent dat de WAW ook zijn broodnodige rust gaat krijgen. Niet als het aan mij ligt, maar van “moeders” dient de fiets thuis te blijven. Ikzelf had 'em wel mee willen nemen op vakantie (we blijven in Nederland), maar Kollum in het Noorden van Friesland is wel erg ver fietsen....
Op zich kan wat rust geen kwaad want de WAW heeft behoorlijk wat kilometers afgelegd de laatste tijd. Liefst 21x op rij ben ik met de velomobiel naar het werk geweest. De laatste keer dat de Prius Amsterdam West heeft gezien is ergens halverwege mei geweest. 1240 km woon-werk aan een stuk dus, waarvan circa 890 km in juni. Al met al in 2 maanden tijd slechts 3 keer met de auto naar het werk geweest (alledrie de keren in mei). Lekker bezig dus.....
Nu eerst maar op vakantie. Na de vakantie aan de slag met het verder verduurzamen van onze huishouding. Er is nu met de velomobiel en de Prius een fikse reductie tot stand gebracht van het energieverbruik dat met Vervoer te maken heeft (met als bij de meeste andere gezinnen ging daarin ook bij ons circa de helft van ons directe energieverbruik zitten; dus net zoveel als gas en electra samen!). De grootste winst is hiermee dus al binnen. Tijd dus om ook op de kleintjes te gaan letten.
In 2006 is de ketel door een HR exemplaar vervangen en nu is het dan tijd om op het gebied van electricteit te gaan scoren. Het waterbed is onlangs de deur uitgedaan, net als diverse dagelijks brandende GU10 halogeenlampen (deels vervangen door Megamann dimbare spaarlampen en deels door Powerled spots). Tevens is de ventilator van het ventrale ventilatiesysteem vervangen door een energiezuinig exemplaar (Itho eco-fan).
De volgende stap is het installeren van zonnepanelen. Als het goed is ontvangen we een dezer dagen bericht van Senter Novem dat onze subsidieaanvraag is gehonoreerd. Dat zal het startsein zijn om het in de regelgeving gemaximaliseerde vermogen van 3500 Wpiek op het dak te gooien. Zouden we op jaarbasis ongeveer 3000 kWh schone energie mee moeten gaan produceren. Een forse investering (een kleine 20.000 Euries), maar in tegenstelling tot een auto gaat deze investering zich vanaf dag 1 terugbetalen. Met de subsidieregeling is het spul gegarandeerd na een kleine 15 jaar terugverdiend en vanaf dat moment gaat de installatie zelfs geld opleveren in de vorm van een forse besparing op de jaarlijkse energierekening (die tegen die tijd waarschijnlijk tot onvoorstelbare hoogte gestegen zal zijn....).
Als laatste dan nog een zonneboiler (komt geloof ik ook weer subsidie voor) en dan kunnen we met recht zeggen dat we lekker bezig zijn.
Totaal met WAW 11715 km gereden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten